Νέα & Ανακοινώσεις

24/09/2021 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ


Διευκρινίσεις σχετικά με το επικαιροποιημένο Υγειονομικό Αγωνιστικό Πρωτόκολλο Πετοσφαίρισης, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της ΓΓΑ (16/9/2021).

 Τα βασικά σημεία του Πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί στους αγώνες είναι:

 Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες πετοσφαίρισης μπορεί να είναι:

                Αθλητές/αθλήτριες έως 15 ετών : PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή self test παρουσία του υπεύθυνου COVID19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα.

                Αθλητές/αθλήτριες 16 ετών και άνω : PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών

                Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου COVID-19, εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

  • Τα PCR ή rapid tests για αγώνες (PCR ή rapid), ισχύουν για έως και 72 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί. Τα self tests για αγώνες ισχύουν για έως 24 ώρες. Κατόπιν για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί.
  • Θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν συμμετέχει σε αγώνες ή προπονήσεις.
  • Η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν ή έχουν εμβολιαστεί /νοσήσει, κατατίθεται υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο COVID 19 της ομάδας στη γραμματεία.
  • Για τις συρροές (περισσότερα από 3 κρούσματα) σε μια ομάδα, το Σωματείο  αποστέλλει άμεσα σχετική ενημέρωση προς την Ενωση/ΤΕ ΕΟΠΕ η οποία στην συνέχεια ενημερώνει την Ε.Ο.ΠΕ. για την περεταίρω ενημέρωση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ και στη συνέχεια η ΓΓΑ θα ενημερώνει αρμοδίως τον ΕΟΔΥ
  • Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες Πρωταθλημάτων ευθύνης ΕΟΠΕ, με πληρότητα έως 60% τη αντίστοιχης χωρητικότητας, όπως αυτή αναφέρεται στην Άδεια Λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης, και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
  • Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους θεατές και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως και 15 ετών.
  • Οι ανήλικοι 13 έως και 15 ετών προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.- Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
  • Το γηπεδούχο Σωματείο οφείλει να ελέγχει τους θεατές κατά την είσοδο τους στην αθλητική εγκατάσταση με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, RCR & Rapid tests (Covid Free GR). Επίσης οφείλει να μεριμνά για την καταγραφή και τον έλεγχο της ιδιότητας καθενός εισερχομένου.
  • Δεν χρησιμοποιούνται ταμπέλες αλλαγών αθλητών/αθλητριών
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
  • Δεν θα χρησιμοποιούνται νεαροί αθλητές/αθλήτριες για την κυκλοφορία της μπάλας και/ή τον καθαρισμό του δαπέδου (ball boys/girls & floor moppers). Θα τοποθετούνται δυο (2) καλάθια με μπάλες, πίσω από την περιοχή του σέρβις κάθε γηπέδου, από τα οποία οι αθλητές/αθλήτριες θα παίρνουν τις μπάλες για να σερβίρουν. Οι μπάλες αυτές θα πρέπει να έχουν καθαριστεί από τα ball boys/ball girls με κατάλληλο αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70% μετά την λήξη της προθέρμανσης  και πριν την έναρξη του αγώνα.
  • Στα καλάθια με μπάλες, θα βρίσκονται από δυο (2) νεαροί αθλητές/αθλήτριες  (ball boys/girls) οι οποίοι θα φροντίζουν αυτά να είναι γεμάτα με μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν για τους αγώνες.
  • Ο καθαρισμός του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται από τους ίδιους του αθλητές/αθλήτριες

Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, έχουν τροποποιηθεί οι πίνακες ενημέρωσης των προληπτικών ελέγχων των Σωματείων, προς την ΕΟΠΕ (για τα Εθνικά Πρωταθλήματα) και τις Ενώσεις/ΤΕ ΕΟΠΕ (Για τα τοπικά Πρωταθλήματα), ως εξής:

 Εβδομάδα (ημερομηνίες έναρξης-λήξης):

 

Όνομα σωματείου:

 

Υπεύθυνος COVID-19:

 

Τηλέφωνο υπεύθυνου COVID-19:

 

Άθλημα:

 

Σύνολο εμβολιασμένων αθλητών & τεχνικού προσωπικού:

 

Σύνολο νοσήσαντων αθλητών & τεχνικού προσωπικού (τελευταίου 6μήνου):

 

Σύνολο rapid test/PCR test εβδομάδας:

 

Σύνολο self test εβδομάδας:

 

Σύνολο κρουσμάτων εβδομάδας:

 


Σύμφωνα με διευκρίνιση της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, διευκρινίζεται ότι, για τον υπολογισμό των ηλικιών όπου αυτή λαμβάνεται υπόψη, λαμβάνεται υπόψη η ακριβής ημερομηνία γέννησης.


Τονίζεται για μια ακόμα φορά, η υποχρέωση όλων των Σωματείων να αποστέλλουν στην Ενωση/ΤΕ (για τα Τοπικά Πρωταθλήματα) ή την ΕΟΠΕ (για τα Εθνικά Πρωταθλήματα) τους πίνακες ενημέρωσης των προληπτικών ελέγχων των Σωματείων. Επειδή, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου αυτού, απεστάλησαν στις Ενώσεις/ΕΟΠΕ ελάχιστοι πίνακες ενημέρωσης των προληπτικών ελέγχων, παρακαλούνται οι Ενώσεις/ΤΕ να υπενθυμίσουν επειγόντως σε κάθε Σωματείο για την υποχρέωση αυτή και να παρακολουθούν την αποστολή τους, ενημερώνοντας προσωπικά τους Υπευθύνους Covid 19 των Σωματείων για την υποχρέωση αυτή, για να μην προκύψουν προβλήματα στην συνέχεια, στις διαδικασίες ελέγχου επέκτασης της πανδημίας Covid 19 που μπορεί να εχουν επιρροή στην απρόσκοπτη  διεξαγωγή των αγώνων των Πρωταθλημάτων 2021-2022. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει σταλεί σχετικό mail σε όλα τα σωματεία της Ένωσής μας από τις 8/9/21.

Τέλος,  πρότυπα Κατάστασης πραγματοποίησης covid-test και πρότυπο Κατάστασης Πιστοποιητικών Εμβολιασμού/Νόσησης που θα χρησιμοποιούν οι ομάδες στους αγώνες τους είναι αναρτημένα στην ενότητα "Προκηρύξεις" υποενότητα "ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ".

Επίσης, για την ισχύ των covid-test για τους αγώνες σας διευκρινίζουμε ότι τα PCR ισχύουν για έως και 72 ώρες, τα rapid test για έως και 48 ώρες και τα self tests για έως 24 ώρες. Κατόπιν για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid19 να επαναληφθεί.